Heb jij recent een nieuwe vloer gekocht, maar twijfel je nog over de afwerking om de uitstraling van jouw interieur compleet te maken? Dan is het handig om te weten dat er tegenwoordig talloze mogelijkheden zijn. Zo heb je onder andere de keuze uit plakplinten, opstaande plinten of overzetplinten. Ondanks dat plinten al jaren dé favoriete keuze is, komt het steeds vaker voor om de randen van een vloer dicht te kitten. Op die manier krijg je een onwijs strakke uitstraling die perfect past bij een modern interieur. Toch gaat de voorkeur nog steeds uit naar opstaande plinten, maar hoe moet je deze afwerking op een correcte manier plaatsen? Lees snel verder en ontdek dat het plaatsen van opstaande plinten eigenlijk kinderspel is!

 

#1 Kies ervoor om boren en pluggen te gebruiken

Het zal je hoogstwaarschijnlijk niets verbazen dat opstaande plinten gemonteerd moeten worden aan de muur. Dit is noodzakelijk omdat deze plinten uiteindelijk jouw vloer en muur beschermt tegen bijvoorbeeld het stoten met de stofzuiger tijdens het schoonmaken. Om dit te realiseren wordt er veelal gebruik gemaakt van een boormachine en meerdere pluggen. Hiermee zit de plint muurvast, waardoor je ervan verzekerd bent dat de opstaande plint in de toekomst niet gaat verschuiven of loslaat. Klinkt dit als muziek in de oren? Volg dan snel onderstaande stappen:

  • Verf, schuur en lak de opstaande plinten allereerst om de gewenste uitstraling te krijgen;
  • Meet de muur op en zaag de eerste plint precies op maat;
  • Boor hierna gaatjes door de plint heen met een tussenruimte van ongeveer 30 centimeter. Dit doe je uiteraard eerst met een houtboor om vervolgens de gaten met een zinkboor dieper te maken;
  • Houd nu de plint tegen de muur zodat je hiermee de schroefgaatjes op de muur kunt tekenen;
  • Boor alle pluggaten in de muur en stop alle pluggen hierin. Dit zorgt ervoor dat je alleen maar de plint vast hoeft te schroeven. Voor een strakke afwerking is het te adviseren om de schroefgaten dicht te plamuren met kneedbaar hout;
  • Het monteren van plinten in de hoeken vraagt om precisie. Zorg er bij een buitenhoek dan ook voor dat je beide plinten afzaagt in een hoek van 45 graden. Hiermee vallen beide plinten mooi tegen elkaar aan. Binnenhoeken daarentegen kan je haaks op elkaar monteren.

 

#2 Liever ouderwets vastspijkeren?

Wanneer je liever geen boormachine en pluggen gebruikt bij het monteren van de opstaande plinten, dan kan je ervoor kiezen om de plinten op een traditionele manier te plaatsen. Dit doe je door gebruik te maken van een hamer en staalspijkers. Het grootste voordeel hiervan is dat het je ontzettend veel tijd bespaart. Hierdoor houd je meer tijd over voor andere klussen in huis die nog op de planning staan. Toch is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het vastspijkeren niet de ideale oplossing is. Het komt immers nog regelmatig voor dat de staalspijkers niet diep genoeg in de muur gaan, waardoor de opstaande plinten in de loop der jaren loslaten.

 

#3 Gebruik lijm bij de montage

Als laatste kan je ervoor kiezen om lijm te gebruiken bij de montage van de opstaande plinten. Dit is de ideale manier wanneer je de plinten niet aan de muur wilt bevestigen, maar juist aan het kwalitatieve pvc kliklaminaat. Dankzij deze methode krijg je dus geen gaten in de muur en is het monteren van de opstaande plinten zelfs in een mum van tijd geregeld. Het is wel belangrijk om tijdens het monteren gebruik te maken van een goede montagelijm om te voorkomen dat de plinten niet blijven zitten. Welke methode ga jij binnenkort toepassen?